Uppkomsten av Hip-Hop-musik

Hip-Hop är en musikalisk genre som består av snabba rytmiska stilar och ofta tillsammans med rap. I själva verket blev hiphop och rap synonymt med varandra tills den andra har utvecklats till en genre och en egen kultur. Är du intresserad av att veta hur hiphop utvecklats under åren? Om du gör så borde du fortsätta läsa, för i den här artikeln kommer vi att diskutera hiphop-musikens ursprung från dess ödmjuka rötter till att bli ett primärmusikperium som ofta följs av de flesta tonåringar och unga vuxna i denna generation.

Hur Hip-Hop utvecklas genom åren:

Hip-hop eller hip-hop-musik brukar vara kopplad till tre grundläggande element: Rap-musik, afroamerikanskt folk och kultur och tillfälligt våld (i viss utsträckning). Låt oss resa in i det förflutna och återupptäcka hiphop-musikens ursprung på hur det fortskrider i varje årtionde:

Bronxåren – Många skulle vara överens om att hiphopmusens ursprung kan vara väl överträffat på gatorna och förorterna i Bronx, New York. Under 1970-talet var dominerandet mycket väl dominerat av afroamerikaner som ofta höll block- och huspartier över hela den där platsen. Musikens DJ-spelare från den tiden var förtjusta i att spela soul, funk och R & B-musik som medverkar mer på ”raster” och det fanns också några ögonblick när melodin helt enkelt släpptes ut för att ge in på en slagverkssolo. Den jamaicanska födda DJ Kool Herc pioneered denna teknik och sprider den över Bronx. Därefter skulle DJs anställa MC: s för att utföra rap medan melodin spelas samtidigt.

Starta en revolution – DJ Kool Hercs musikaliska geni bidrar till att banan för andra konstnärer anpassar denna typ av musik. Bland de tidigast kända hiphop-inspelningarna var låten som utförs av Sugar Hill Gang med titeln ”Rappers Delight”. Därefter grupperade de omedelbart följt av Grandmaster Flash och Furious Five och Afrikaa Bambaataas Universal Zulu Nation. Hip-hop-rörelsen ökade till nationell popularitet under slutet av 70-talet till början av 80-talet. Under denna period var Run DMC mycket kredit för spridningen av hiphop-musiken över hela USA. Även om det får fler anhängare i varje stat, anses det fortfarande mer för att vara musik för ”svarta” människor.

Långsam övergång från gamla sätt – Hip-hop-musik var fortfarande känd under 80-talet och allt fler inspelningsartister börjar följa denna typ av musikgenre. Beatbox och skivspelare var fortfarande viktiga, men konstnären börjar utveckla en distinkt ”flava” för att skilja dem från andra hiphopartister. När 90-talet kom in började hip-hop-musiken utveckla en viss subkultur där den överskrider mer i bara en musikgenre. Inspelningskonstnären började bära baggiga byxor, stora skjortor och baseballkepsar för att uttrycka sin kärlek till musiken. Hip-hop var mer som en musik som det blev en form av mode och en livsstil för vissa.

Den nya skolan av rap – 90-talet utgjorde ett intressant årtionde för hiphop, då den igen övergick till en ny undergenre i form av ”gangsta rap”, den mer upproriska rapformen. Artister som Public Enemy, Tupac Shakur, Snoop Doggy Dogg utförs med hjälp av denna nya form av rap som involverar intensiva rimar (vanligtvis fokuserar på våld och sanna konton i förortsområden) och profana språk. Denna västkuststil var beryktad för sitt blatande tillvägagångssätt, men det var fortfarande omfamnat av någon rapartist. Det var vid denna tidpunkt att hip-hopen var kopplad till gängrelaterade brott som Tupac Shakur och Notorious B.I.G. Mördades på sin karriärs längd.

Re-imaging av hip-hop – Som 90-talets decennium var på väg att sluta, var hip-hip musik igen på randen av positiv förändring, eftersom den nu betraktades som ”mer än bara rap” typ av musik. Raps fungerar som Common and Mos Def introducerade blandningen av 60-talets och 70-talets stilrapp medan John Legend, Erykah Badu Neo-soul-stilen i hiphop-musik. Dessutom blev vissa artister också hip-hop-entreprenörer (J-Lo och P. Diddy) när de började tillverka sitt eget märke av höftkläder.

Hip-hop-musiken idag – Hip-hop-musiken har kommit långt från det ödmjuka början och det enstaka negativa rykte. Det är mycket dominerande på olika sätt och några högsta betalda artister idag respekteras även musikproducenter (Timbaland) och välrenommerade affärsmän (Jay-Z). Vissa klädmärken märker också hiphop-inflytandet på de flesta av sina mönster och det har fullbordat övergången från att vara en enda musikgenre till en blomstrande egen kultur.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *